In timpul unui an, o persoana poate acumula pana la 4 kg de toxine. Acestea sunt de 2 feluri : toxinele introduse în corp odată cu hrana, apa, băuturi, medicamente sau prin piele și prin aerul inspirit numite exotocine si produse reziduale ce rezultă în urma activității normale a celulelor și a stresului oxidativ numite endotoxine.
O detoxifiere corecta este un proces foarte complex de vindecare celulară, la care este obligatoriu sa participe sistemul digestiv (ficatul și intestinul), rinichii, pielea, plămânii, circulația sangvină și sistemul limfatic. Cele mai bune alimente pentru detoxifiere sunt :
1. Sfecla protejeaza atat ficatul cat si sistemul digestiv, datorita faptului ca are in compozitia sa pectina si betaina. Consumul de sfecta ajuta corpul sa retina mai bine fibrele.
2. Ţelina nu este doar un bun diuretic, dar stimuleaza glandele (tiroida, hipofiza si pituitara) si reduce concentraţia de acid uric din corp, continand vitamina C si flavonoide.
3. Varza contine mult sulf, care este unul dintre elementele obligatorii ce elimina toxinele.
4. Lămâia este bogata in vitamina C si in antioxidanti. Totodata, ea contribuie la purificarea sangelui, curatarea sistemului digestiv si eliminarea toxinelor.
5. Usturoiul contine si el sulf si ajuta la curatarea organismului iar mutiplele sale calitati il fac sa fie considerat un veritabil “medicament” antiseptic, antibiotic si antiviral.
6. Broccoli contine fier, calciu, vitaminele A şi C,fiind un depozit de antioxidanti si de enzime care face minuni in privinta functionarii optime a sistemului digestiv.
7. Grapefruit este indicat pentru purificarea sistemului digestiv si previne, deopotriva, formarea pietrelor la rinichi.
8. Marul contine pectinele care sunt fibre solubile ce elimina metalele grele din alimente care ajung sa ramana stocate in organism in cantitati peste cele recomandate, iar marul le contine din plin,elimina si unele bacterii ce cauzeaza cistita.
#detox #dieta #nutritie #cristiantonescu